E10 € 1,510 Super 98 € 1,732
LPG € 0,649 Diesel B7 € 1,654
CNG € 1,5047 AdBlue € 0,816

Kia

Diesel was altijd de keuze van iedereen die veel kilometers maakten. Maar de cijfers tonen aan dat de verkoop van dieselauto's gestaag afneemt. Gelijkertijd zien we dat de fabrikanten meer en meer inzetten op 100% elektrisch rijden.

Na het dieselschandaal van Volkswagen is iedereen wakker geschud en struikelen de overheden over elkaar heen met plannen om de diesel te bannen. Wat de bestuurder al langer ondervond wordt nu keer op keer in harde cijfers aangetoond. Diesels zijn op papier zeer gunstig, maar in de praktijk stoten ze te veel schadelijke stoffen uit.

 

Ondanks dat de industrie de laatste jaren grote stappen heeft gemaakt, blijkt het in de praktijk nauwelijks mogelijk om de gestelde normen in het dagelijks verkeer te halen.

Toyota liet vorige week op de autoshow in Parijs weten dat haar nieuwe C-HR compact, in ieder geval voorlopig, niet in een diesel uitvoering zal worden geleverd.

 

Maatregelen

Overheden in verschillende landen nemen serieuze maatregelen om diesel te ontmoedigen. Zo wordt er in verschillende landen een inhaalslag gemaakt in de literprijs. Binnenkort zal er geen verschil meer zijn in de prijs van een liter diesel of een liter super95. België en Ierland lopen hiermee voorop. Maar ook in andere landen wordt het bezitten van een dieselauto duurder gemaakt.

Een andere maatregel is het weren van vervuilende auto's uit bepaalde gebieden. Zo zijn er inmiddels vele steden waar men met een oudere diesel niet meer kan komen.

 

PowerPlug Female 250Elektrisch

Meer en meer autofabrikanten bouwen betere elektrische auto's. Voor 2017 heeft Opel een nieuwe Ampera aangekondigd die een grotere actieradius heeft. Volkswagen maakte onlangs nog bekend dat 25% van zijn verkopen momenteel al van elektrische auto's komt.

 

Waterstofgas

Toyota heeft zijn waterstofgas gedreven Mirai, Lexus doet dat nu met zijn LS en ook Hyundai doet met de ix35 mee in deze schone techniek. Bij waterstofauto's wordt waterstof omgezet naar elektra. Die opgewekte elektriciteit, daar wordt de auto vervolgens mee aangedreven.

De verkopen van dieselauto's zijn dan ook in meerdere landen gedaald over het eerste kwartaal van 2016. Het ziet er dus naar uit dat elektrisch het nieuwe diesel wordt.

Pin It

Back To Top