11 gevolgen slechte bandenspanning

brandstofverbruik

E10 € 1,436 Super 98 € 1,533
LPG € 0,55 Diesel B7 € 1,420
CNG € 0,97 AdBlue € 0,58
Login  

tyre burnout

De meeste schade aan banden ontslaan door de verkeerde bandenspanning. Bovendien beïnvloedt de spanning van je banden ook het rijgedrag van je motor. En dat kan uiteindelijk resulteren in ongemakkelijke situaties tot zelfs zware ongevallen aan toe.

 

Wat heeft er dan toch zo een invloed op je bandenspanning?

 

Tijd.

Check je bandenspanning geregeld.

Hoe langer er tussen het checken van je bandenspanning zit, hoe minder spanning er op de band staat. Het beste is toch zeker eens per maand de bandenspanning te checken. Doe dit het liefst altijd met de zelfde bandenspanningsmeter of bij de zelfde benzinepomp. Dit voorkomt al te grote afwijkingen in het meetresultaat.

under pressureHet weer.

Hoe warmer het is, hoe hoger de spanning van je banden. en andersom natuurlijk hoe kouder het is, hoe langer het duurt vooraleer je banden zijn opgewarnd.

De snelheid

Ga je vaak hard. Prima, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat hoe harder je rijdt, hoe warmer je banden worden en hoe hoger de spanning op je banden.

Gewicht

Neem je extra gewicht mee op de motor, dan komt er meer druk op de banden te staan. De bandenspanning zal hierdoor flink kunnen oplopen. Hoe hoger het gewicht, hoe hoger de bandenspanning.

 

Risico's, voor- en nadelen

Welke risico's loop je nu eigenlijk als je de verkeerde bandenspanning hebt?

Te lage bandenspanning

 • Slijtage aan de banden. De band slijt sneller op het loopvlak, maar ook de zijwanden kunnen makkelijker beschadigen.
 • Verhoogd brandstofverbruik. En vergis je niet. Wij hebben het getest en er zit een groot verschil in het verbruik bij een te lage bandenspanning.
 • Verminderd rijgedrag. Misschien de minst erge. Maar confortabel is een te lage bandenspanning niet. Zeker het zwaar sturen is vervelend.
 • Valpartijen. Door een te lage bandenspanning kan de motor van achteren makkelijk wegwandelen. Erger, aan de voorzijde kan het stuur omslaan.
 • Meer grip. Een voordeel is echter dat je meer grip hebt bij een (iets) te lage bandenspanning.
 • Zachte vering. Een ander voodeel is dat je op slechte wegen beter geveerd bent. Je hebt dus minder klappen op je rug en armen.

 

Te hoge bandenspanning

 • Minder controle. Met een te hoge bandenspanning heb je minder controle doordat het aanraakvlak met het wegdek vele malen kleiner wordt.
 • Kans op klapband. Je moet het wel heel gek maken wil je een moderne band laten springen. Maar toch. Het risico bestaat.
 • Minder grip. Doordat het aanraakvlak met het wegdek kleiner is zal je ook minder grip hebben. Zeker met nat weer is dat vragen om problemen.
 • Minder comfort. Op harde banden voel je alles. Kiezels, putten, stoepranden doen allemaal een aanslag op je armen en je rug. Je bent dan ook al snel vermoeid.
 • Lager brandstofverbruik. Dat scheelt inderdaad wel. Ook dit hebben we getest en een te harde band doet het verbruik nog altijd merkbaar dalen.

 

Lees ook "Welke bandenspanning voor mijn motorband"