Nieuws

brandstofverbruik

E10 € 1,436 Super 98 € 1,533
LPG € 0,55 Diesel B7 € 1,420
CNG € 0,97 AdBlue € 0,58
Login  
Repsol denkt in 2050 co2 neutraal te zijn

Vandaag maakte oliegigant Repsol bekent dat ze vanaf 2050 volledig CO₂-neutraal willen zijn. Doen ze mee aan de hype of is dit een reëel doel?

Je bent olieproducent. En je doel is CO₂-neutraal worden. Dat klinkt tegenstrijdig. Maar de oliebusiness staat al langer onder druk van de maatschappij. Energie moet schoner. Misschien wel juist in deze branche de ultieme uitdaging.

En de grote producenten luisteren. Allemaal hebben ze een klimaatdoel en allemaal pretenderen ze 'groen' te zijn. Maar komaan. Het blijven natuurlijk wel oliebedrijven.

RepsolGPToch beweerd Repsol, bij ons voornamelijk bekent van de MotoGP, dat ze in voor 2050 kunnen afbouwen naar 0. Ze willen dat voornamelijk met bestaande technieken zoals ondergrondse CO₂ opslag, windparken en zonne-energie bewerkstelligen. Maar mocht dat niet lukken, dan is er nog een ander plan. Het bijplanten van bomen.

Laatste 60% pas in de laatste 10 jaar

Als we de cijfers bekijken nemen ze wel een trage start. Pas over vijf jaar denken ze de CO₂ uitstoot met 10% terug te dringen ten opzichte van de cijfers uit 2016. Vervolgens plannen ze op dat zelfde tempo door tot 2040. Dan is er nog altijd 60% te gaan om daadwerkelijk volledig CO₂-neutraal te kunnen produceren. Maar die race denken ze tegen die tijd in slechts 10 jaar te kunnen rijden.

Repsol heeft de lat voor zichzelf hoog gelegd. We zijn benieuwd.

Bron: FD