Nieuws

brandstofverbruik

E10 € 1,436 Super 98 € 1,533
LPG € 0,55 Diesel B7 € 1,420
CNG € 0,97 AdBlue € 0,58
Login  
Jaknikker bij ondergaande zon

De brandstofprijzen zijn in ongelofelijk korte tijd ineen gestort. Was de prijs van een vat ruwe olie begin dit jaar nog ruim 60 dollar. De laagste prijs deze week lag rond de 25 dollar.

De huidig lage benzineprijs is dan ook voornamelijk nog samengesteld uit productiekosten en belastingen. Veel lager zal het dus niet worden. De verwachting is dat de brandstofprijs wederom zal stijgen.

Oorzaken van de stijging

De extreem lage prijs van een vat ruwe olie, waaruit brandstoffen geproduceerd worden, lijkt China op het idee te hebben gebracht groot in te slaan. Schattingen van analisten laten het FD.nl weten dat China tot 100 miljoen vaten olie zou kunnen opslaan. Daarbij heeft President van de Verenigde Staten, Trump laten weten dat hij verwacht dat Saoedi-Arabië en Rusland wellicht toch een deal over een productiebeperking overeenkomen.

De combinatie van beide berichten heeft de ruwe olieprijs vandaag al 10% omhoog doen gaan.

Geen grote prijsstijging aan de pomp

Een grote prijsstijging zal naar verwachting uitblijven. De huidige crisis zorgt voor een lage vraag naar brandstoffen. Zelfs China kan dat met zijn grote inkoopplannen niet goedmaken.

De deal tussen de OPEC en Rusland kan de prijs wel sterk doen stijgen. Dat zal echter minder snel gaan dan de val van de prijs de afgelopen week. Door de afname in vraag zitten de opslagtanks nu tot de nok toe gevuld. Grote voorraden houden doorgaans de prijs laag.