Nieuws

brandstofverbruik

E10 € 1,436 Super 98 € 1,533
LPG € 0,55 Diesel B7 € 1,420
CNG € 0,97 AdBlue € 0,58
Login  

Afgelopen week is er door de OPEC+ landen zwaar onderhandeld over een productiebeperking. Mede door de corona-crisis is de vraag naar ruwe olie drastisch gedaald en zijn de prijzen volledig ingestort. Gaat een productiebeperking in deze tijd wel werken?

Nog voor de corona-pandemi lagen de OPEC+ landen al met elkaar overhoop. Door het uitblijven van een nieuwe overeenkomst daalde toen al de olieprijs. Maar met de crisis kwamen de prijzen verder onder druk. Ze daalden met meer dan 50%.

Bemoeienis Trump

Ondanks dat de VS geen lid zijn van de OPEC+ is het ook voor de VS van belang dat de prijs van ruwe olie hoog blijft. De Amerikaanse president Donald Trump zag een enorme dreiging voor de productie van Amerikaanse productie. In de VS wordt veel schalie olie geproduceerd. Een relatief kostbare oliewinning die met de huidige prijzen nauwelijks rendabel is.

Afspraken die verder gaan dan ooit tevoren

Inmiddels zijn er nieuwe afspraken over een productiebeperking. Een ongekende beperking van 10%. En daarbij zijn er ook landen van buiten de OPEC+ die aangeven minder olie te leveren. Zo lezen we in het Financieel Dagblad dat Brazilië, Canada, Noorwegen en de Verenigde Staten samen 3,7 miljoen vaten minder op de markt brengen.

Voorraden aanvullen

Nog minder verwacht is dat de niet olie producerende landen bereid zijn de voorraden aan te vullen. Daarmee zijn ze niet langer beschikbaar wat het aanbod doet dalen.

Nog geen effect

Op dit moment zien we schommelingen van een paar procent. Echter is er nog geen sprake van grote effecten. We kunnen dus ook niet uitsluiten dat grotere beperkingen nodig gaan zijn om de prijs terug omhoog te krijgen.