Tweet
">
Tweet
">
Nieuws

brandstofverbruik

E10 € 1,233 Super 98 € 1,314
LPG € 0,46 Diesel B7 € 1,262
CNG € 0,90 AdBlue € 0,60
Login  

Prius slachtoffer van batterij diefstal

Vanuit de Verenigde Staten komen meer en meer berichten dat Prius bezitters doelwit zijn van een nieuwe vorm van criminaliteit. Waar het jaren duurde voordat iemand ook maar een Prius wilde stelen, blijken de batterijen van hybride nu zeer gewild bij stroomstropers.

Bij het uitkomen van de Prius was er geen autodief die ook maar naar het model omkeek. Jaren gingen voorbij tot het hybride rijden van geitenwollen sokken imago veranderde naar duurzaam, voordelig en verstandig. Zeker de overheidseisen in verschillende landen hebben er aan bij gedragen dat auto's zoals de Prius ook een plaatsje onderaan de lijst van veel gestolen auto's kreeg.

PriusHeadlight 350pxMarkt voor gestolen batterijen.

Dat deze vorm van criminaliteit nu de kop op steekt is niet geheel onverwacht. De tijden veranderen. De Prius zit inmiddels in zijn derde generatie. De auto die wordt aangedreven door een benzine en een elektra motor heeft een goede naam op weten te bouwen. De eerste generatie is inmiddels op leeftijd, de garantie op de batterij is verlopen en de auto verliest de helft van zijn kracht doordat de batterij het niet meer trekt. Bezitters moeten hun 'battery pack' dus vervangen.

Batterij Kostbaar

Het vervangen van een setje batterijen is niet goedkoop. Toyota, bouwer van de Prius laat weten alle batterijen aan het einde van hun leven terug te willen hebben om ze te vervangen voor nieuwe. Daarbij heeft het merk een programma lopen om oude battery packs te gebruiken om meer voordelige gerecyclede packs op de markt te brengen.

Werkwijze

Stroomstropers hebben daar al wat op gevonden. Ze halen in relatief korte tijd (20 min.) zo wordt door Yahoo Autos gemeld. het volledige pakket batterijen achter uit de nieuwere Prius. Dat kost de eigenaar wel een achterruit en doorgeknipte stroomkabels. De packs van de derde generatie past niet zomaar in de modellen van de eerste generatie. Maar de batterij-cellen worden professioneel uit de ombouw gehaald en gestoken in de ombouw van het oudere model. Klaar voor verkoop aan de bezitters van oudere Prius modellen.


Youtube

De prijs van een tweedehands batterij is slechts een derde van een nieuw pack. Hoe je een battery pack van de Prius moet vervangen is makkelijk uit YouTube filmpjes te halen. Zowel voor doe het zelf sleutelaars de criminelen een goede gebruiksaanwijzing.

 

 

Duidelijk is dat er weer een nieuwe uitdaging ligt. In de eerste modellen elektrische auto's is nog geen rekening gehouden met deze vorm van diefstal. Oude auto's moeten dus door de eigenaar zelf aangepast worden om het zo moeilijk mogelijk te maken. Fabrikanten moeten op hun beurt de nieuwe modellen aanpassen om dit verder tegen te gaan. Als het mee zit zijn we in Europa al goed voorbereid wanneer de hype overslaat.

Bron: Yahoo Autos