Brandstof en uitstoot

brandstofverbruik

E10 € 1,436 Super 98 € 1,533
LPG € 0,55 Diesel B7 € 1,420
CNG € 0,97 AdBlue € 0,58
Login  

Het verbod op vervuilende voertuigen is uitgebreid met alle personenauto's en lichte bedrijfswagens van vóór 1997 en Motoren van voor 1999. Wie er nog wél in mag moet een milieusticker aanvragen. Lees hier de procedure en de uitleg van de verschillende stappen.

E10 is een brandstof waar tot 10% Ethanol is toegevoegd. Dit verbeterd de motorprestaties en geeft een lagere CO2 uitstoot. U verwacht nu wellicht de uitspraak, "Zeker doen". Echter is de verhoogde Ethanol niet voor alle motoren geschikt. De ethanol maakt de brandstof meer 'rouw'.

dot
Hierdoor kan er bij verschillende modellen een zeker slijtage ontstaan op rubberen leidingen en pakkingen. Check dus of uw motor of auto geschikt is voor brandstoffen met toegevoegde Ethanol.

Daarbij kunnen er omstandigheden zijn waardoor de motor juist minder goed gaat presteren. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen bij zeer lage temparaturen.

CNG DSC1245

Rijden op gas. Dat was altijd duidelijk. Dan hadden we het over LPG. Maar tegenwoordig zijn er verschillende soorten gas en is e.e.a. niet meer zo voor de hand liggend. Op dit moment hebben we het bij gas over LPG, CNG en waterstofgas.

Als je met een voertuig op fossiele brandstof rijdt, dan komen er schadelijke stoffen vrij. Die stoffen noemt men de uitstoot. De uitstoot van een voertuig dat rijdt op fossiele brandstoffen is schadelijk voor de gezondheid. De uitstoot wordt gemeten in verschillende waarden.

Koolstofmonoxide, of CO is giftig. Het wordt door voertuigen uitgestoten wanneer de verbranding van het voertuig niet optimaal is. Als je brommer bijvoorbeeld slecht staat afgesteld stoot hij te veel CO uit in plaats van CO2.