Diesel

brandstofverbruik

E10 € 1,436 Super 98 € 1,533
LPG € 0,55 Diesel B7 € 1,420
CNG € 0,97 AdBlue € 0,58
Login  
dieselpistool

We willen af van auto's op diesel. Diesel leek dan een goed alternatief voor benzine-auto's. Diesel heeft een veel lagere CO2 uitstoot. CO2 is niet zo zeer schadelijk voor de gezondheid, maar wel voor het milieu.

Je hebt een diesel auto en tankt benzine. Helaas iets dat geregeld voorkomt. Stop uw auto zo snel mogelijk en bel uw garagebedrijf of de pechdiensten.

Dieselolie/gasolie is verkrijgbaar aan alle Europese pompen onder de naam  Diesel. Diesel is een aardolieproduct dat genoemd is naar Rudolf Diesel.

dotDeze brandstof komt vanzelf tot ontbranding in aanwezigheid van zuurstof onder druk. Dit is het moment van inspuiting van de brandstof. De zelfontbranding wordt aangeduid met een cetaangetal, dit geeft de mate aan waarin de brandstof vatbaar is. hoe lager de cetaangetal is, hoe trager de zelfontbranding op gang komt. Bij een te lage cetaangetal blijft de zelfontbranding uit.

Door de cetaangetal bestaan er verschillende soorten diesel. Zo is er diesel voor de weg- en landbouwverkeer, diesel voor scheepvaart. maar is er ook biodiesel die een cetaangetal tussen de 70 en 100 hanteert.

Wat als ik verkeerd tank

Op zich is dat niet zo een groot probleem. Enkel wordt het niet toegelaten om wegverkeer op een ander soort diesel (bijv. rode diesel) te laten rijden. Als men je hierop betrapt zul je een fikse boete thuis krijgen.

Diesel tanken in een benzine voertuig is wel een probleem. Deze brandstof moet onmiddellijk uit uw voertuig gehaald worden.

 

!!! Lees ook Benzine in een Diesel auto getankt.

Benamingen in andere landen

In andere landen gelden soms andere benamingen voor brandstoffen. Bekijk hier een lijst met de verschillende namen van brandstoffen.

CornWeb
Biodiesel is een brandstof dat gemaakt wordt uit plantaardige olie of dierlijk vet wat vaak toegepast wordt in een mengvorm met uit aardolie verkegen diesel.

Als er een benaming van B5 bijstaat bedoelt men een 5% biodiesel. Staat er een benaming van B20 bij dan wordt een bijmenging van 20% bedoelt. Wanneer met spreekt van pure biodiesel dan is het B100.

Vroeger werd de dieselauto gebouwd om op olie te rijden dat van pinda's gemaakt werd. Tegenwoordig kunnen onze auto's niet op de pure olien rijden zonder een chemische reactie. Deze olien zijn te stroperig en geven heel veel roetuitstoot.

Zoveel mogelijk probeert men Biodiesel te maken van dierlijk afval of frituurvet. Dit zorgt ervoor dat de voedselproductie niet in gevaar komt wat wel het geval bij koolzaad is.