Diesel

brandstofverbruik

E10 € 1,436 Super 98 € 1,533
LPG € 0,55 Diesel B7 € 1,420
CNG € 0,97 AdBlue € 0,58
Login  

Dieselolie/gasolie is verkrijgbaar aan alle Europese pompen onder de naam  Diesel. Diesel is een aardolieproduct dat genoemd is naar Rudolf Diesel.

dotDeze brandstof komt vanzelf tot ontbranding in aanwezigheid van zuurstof onder druk. Dit is het moment van inspuiting van de brandstof. De zelfontbranding wordt aangeduid met een cetaangetal, dit geeft de mate aan waarin de brandstof vatbaar is. hoe lager de cetaangetal is, hoe trager de zelfontbranding op gang komt. Bij een te lage cetaangetal blijft de zelfontbranding uit.

Door de cetaangetal bestaan er verschillende soorten diesel. Zo is er diesel voor de weg- en landbouwverkeer, diesel voor scheepvaart. maar is er ook biodiesel die een cetaangetal tussen de 70 en 100 hanteert.

Wat als ik verkeerd tank

Op zich is dat niet zo een groot probleem. Enkel wordt het niet toegelaten om wegverkeer op een ander soort diesel (bijv. rode diesel) te laten rijden. Als men je hierop betrapt zul je een fikse boete thuis krijgen.

Diesel tanken in een benzine voertuig is wel een probleem. Deze brandstof moet onmiddellijk uit uw voertuig gehaald worden.

 

!!! Lees ook Benzine in een Diesel auto getankt.

Benamingen in andere landen

In andere landen gelden soms andere benamingen voor brandstoffen. Bekijk hier een lijst met de verschillende namen van brandstoffen.