Synthetische Diesel

brandstofverbruik

E10 € 1,436 Super 98 € 1,533
LPG € 0,55 Diesel B7 € 1,420
CNG € 0,97 AdBlue € 0,58
Login  
Vrouw richt brandstofpistool op de camera met naast haar een 100% hernieuwbare energie logo

Nu de nieuwe labels voor brandstoffen in Europa aan de pomp verschijnen zien we dat één van de stickers voor Synthetische brandstof staat. Een niet fossiele brandstof die wél gewoon getankt kan worden.

 

XTL labelSynthetische brandstof, tegenwoordig ook wel eFuel genoemd, is een uitvinding uit de jaren 1920. Een procedé van de Duitsers Fischer en Tropsch. Waarbij vanuit een gasmengsel vloeibare brandstof gemaakt kan worden. Het proces wordt ook wel reforming genoemd.

Het procedé is een paar jaar geleden terug opgepakt door verschillende wetenschappers bij o.a. Audi, Bosch. Zij zien kans om CO2 uit de atmosfeer te verwijderen en dit om te zetten in Waterstofgas, Diesel, Benzine en zelfs LPG.

De Synthetische brandstof kan getankt worden door zowel hybride als door de bestaande motoren en oldtimers. Voor diesel is er inmiddels een officieel label uitgebracht dat aangeeft dat de diesel niet met ruwe olie is vervaardigd.

Schone brandstof

Het is een realtief schone brandstof. Bij het proces wordt gebruik gemaakt van water en groen opgewekte stroom. Binnen het procedé kan de brandstof al gezuiverd worden waardoor er weinig roetuitstoot is en misschien wel het schoonst van al,.. er wordt co2 uit de lucht afgevangen om aan de benodigde eisen van co2 vermindering te voldoen. Wat een directe winst voor het milieu is.

Waar wachten we nog op

De productie is nog duur. Het procedé neem veel tijd in beslag waardoor massaproductie op zich laat wachten. Toch wordt er in Duitsland al mee geëxperimenteerd en is het bij een almaar groter aantal benzinestations verkrijgbaar. Het is daar dus ook dat u de meeste kans maakt deze nieuwe sticker tegen te komen.