Benzine Namen

In de brandstofkleppen van alle nieuwe auto's die in Europa geleverd worden zullen voortaan via simpele zwart-wit symbolen aangeven welke brandstoffen er in de auto kunnen. De zelfde set zwart-wit symbolen geeft aan de pomp aan welke brandstof de benzinepomp levert.

Ondanks de inspanningen van o.a. Brandstofverbruik, staan er toch ieder jaar vele mensen aan de pomp die zich afvragen welke brandstof ze wel of niet in hun auto kunnen gooien. Met alle toevoegingen en nieuwe brandstoftypen wordt het er dan ook niet makkelijker op. Is ‘Plus’ hetzelfde als ‘Super’? Wat betekent ’Gazole’ of ‘Gasohol’? En is autogas in Oostenrijk ook echt LPG? En kan mijn auto, of camper, wel op de aangeboden brandstoffen rijden?

 

Bekijk hier de lijst van brandstofnamen in de verschillende landen.

 

Neiwue zwart wit brandstoflabels geven aan wat wel of niet getankt kan worden.Op verzoek van de Europese Commissie zijn door CEN, het Europese instituut voor normalisatie, labels ontwikkeld die de consument vertellen welke brandstof de pomp levert. Dit heeft te maken met een nieuwe biobrandstofregelgeving die vanaf 18 november van kracht wordt. Het gaat niet alleen om diesel en benzine met een laag biobrandstofgehalte, die al gemeengoed op de Nederlandse markt zijn. Ook alternatieve brandstoffen zoals paraffine diesel, hoog-ethanolhoudende benzine, aardgas, biogas, LPG, waterstof en elektriciteit vallen onder de regeling. Op elektrische oplaadpunten na is in de Europese norm voor al deze brandstoffen een identificatielabel vastgelegd.

 

Er is een set symbolen gedefinieerd die op een simpele, taal-neutrale manier aangeven om welke alternatieve brandstof het gaat. De symbolen voor benzine, diesel, aardgas, autogas en waterstof zijn met hulp van elf verschillende Europese brancheorganisatie – brandstofleveranciers, pomphouders, auto- en motorfabrikanten – en de Europese Commissie opgesteld. De nieuwe Europese Richtlijn wordt per 18 oktober 2016 van kracht, maar de verwachting is dat het nog wel tot eind 2018 duurt voordat op alle nieuwe auto's en benzinepompen in de EU de labels te zien zijn.

 

Lees ook: Wat is het verschil tussen CNG en LPG