Wetgeving

brandstofverbruik

E10 € 1,327
Super 98 € 1,396
LPG € 0,370
Diesel B7 € 1,337
CNG € 0,910
Login  

Nieuwe auto's worden getest op het brandstofverbruik, de CO2-uitstoot en de uitstoot van andere stoffen zoals stikstofoxides en fijnstof. Dat is al sinds de jaren 70 zo.

 

Auto's hebben zich door de jaren heen sterk ontwikkeld. Ze zijn compleet anders dan in de 70's. En overheden stellen al jaren strengere eisen aan het normverbruik van deze auto's.

NEDC verouderd

Helaas waren ze even vergeten dat wanneer het voertuig, de omgeving (straatinrichting, snelwegen, verkeersdrukte etc.) en het rijgedrag zich aanpassen, je ook de testmethode moet laten mee evalueren. De verbruiks- en emissietest voor auto’s – New European Driving Cycle (NEDC) was sterk verouderd.

Hierdoor ontstond een groot verschil tussen de gemeten uitstoot in de test en de uitstoot in de praktijk. Iedereen wist dat eigenlijk wel, maar Dieselgate bracht dat pas echt aan het licht.

WLTP is het nieuwe meten

Ondertussen was er wel al een nieuwe meetmethode in ontwikkeling. De WLTP. Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. In het kort komt het er op neer dat de nieuwe testmethode beter voldoet aan de dagelijkse verkeerssituatie van vandaag de dag.

Er wordt een hogere gemiddelde snelheid aangehouden, sneller opgetrokken en er wordt rekening gehouden met verschillende accessoires die invloed kunnen hebben op de uitstoot en het verbruik.

Controle met de RDE

Nog een schoon afkorting. De RDE. Real driving emissions-test. Deze vervangt niets, maar toetst de opgegeven waarden van de WLTP in de praktijk. Er wordt een auto uitgerust met een systeem (PEMS) dat tijdens het rijden op de weg moet nagaan of de opgegeven SLTP waarden in de praktijk wel haalbaar zijn.