Tires2 433016 35889902

Banden zijn door de jaren heen sterk verbeterd. Ze slijten minder snel dan vroeger. Maar daardoor vergeten we nogal eens de bandenspanning te checken. Zeker voor wanneer je op vakantie vertrekt doe je er verstandig aan de bandenspanning na te kijken. Om te voorkomen dat je tientallen euro's van je vakantiegeld in je tank moet steken. En om zeker te weten dat je banden veilig zijn om de rit succesvol af te ronden.

Lokatie Info Fiche BandenWeet waar je kijken moet

Natuurlijk kan je de gegevens van de band zien op de aankoopbon of het bandenlabel. De juiste spanning die je nodig hebt staat echter in je auto. Bij moderne auto's is dat op de sticker die in het zicht geplakt is wanneer je de autodeur van de bestuurder opent.

Hoe meet je de bandenspanning

Het beste wordt de bandenspanning gemeten met een koude band. Maar ja, wie heeft die mogelijkheid nu thuis? De meeste automobilisten rijden dus eerst naar het benzine station. En dan zijn de banden al direct warm. Tel in dat geval 0,3 bar op bij de adviesspanning zoals op de sticker staat vermeld.

Hoe zwaar maak je je auto
Het gewicht van de auto heeft natuurlijk veel invloed op de bandenspanning. Als je een te lage bandenspanning hebt en het gewicht wordt te hoog loopt de temperatuur in de band door wrijving snel op. Hierdoor is het zelfs mogelijk dat de band het begeeft. Nogmaals, check de spanning op de sticker en kijk daarbij ook naar het gewicht dat je verwacht te laden.

Banden raken beschadigd

1 op 4 auto's rijdt op beschadigde banden. Veel beschadigingen komen voort uit een slechte bandenspanning. Te zachte banden slijten aan de randen. Te hard opgepompte banden slijten op het midden van het loopvlak en hebben minder grip en een langere remweg. Banden die niet op de juiste spanning staan kunnen al snel 25% sneller slijten.

Bandenspanningssensoren
Let op met bandenspanningssensoren. De sensoren die in directe verbinding staan met het dashboard van de auto (radio of bluetooth) kunnen de juiste bandenspanning doorgeven. De goedkopere systemen die slechts melding maken van een te zachte band zijn niet geschikt om er vanuit te gaan de de spanning juist is. Deze systemen reageren pas op het moment dat het gevaarlijk wordt.

Info Fiche Banden Ford FocusBandenmaten

Check en vergelijk de bandenmaat op de band zelf. Gebruik vervolgens de daar bijbehorende informatie op de sticker om de spanning op te zoeken. Zit er een heel andere Bandenmaat op de velg? Gebruik dan de meest gelijkende bandenmaat en de adviesspanning bij het hoogst belaste gebruik.