Tweet
">
Tweet
">
(Motor) Banden

brandstofverbruik

Euro 95 € 1,30 Diesel € 1,17 Esso Supreme (95) 1,699
Euro 98 € 1,52 Shell Vpower (97) € 1,689 CNG € 0,085
Competition 102 € 1,795 BP Ultimate (98) 1,699
Blue One 95 € 1,619
LPG € 0,54 Total Exellium (98) 1,689
Login  

big tyre

Nu het weer weer minder wordt, we vaker door plassen rijden en ook de kou niet meewerkt, zijn de banden weer extra van belang. Voor veiligheid, comfort en brandstofverbruik.

Maar welke bandenspanning moet je nou aanhouden voor je motor? We geven hieronder een zo duidelijk mogelijke uitleg.

Originele banden

Als je op de banden staat die de fabriek heeft aangeraden kijk je ten eerste in het onderhoudsboekje. Daar staat de aangeraden bandenspanning voor je motor.

 

Andere Merken

Heb je andere banden dan de origineel meegeleverde set, dan is het het onderhoudsboekje slechts een uitgangspunt. Beter is om te kijken of het bandenmerk een overzicht levert. Daar kan je kijken welke spanning bij welke motor hoort.

 

Bij panne

Als je het niet weet, en je staat al bij de benzinepomp met je 50 cent in de hand, dan is een richtlijn van 2 bar voor en 2,5 bar achter goed om thuis te komen.

Let op dat de bandenspanning zeker bij motoren een zeer grote invloed heeft op het rijgedrag. Bij een te hoge bandenspanning heb je te weinig grip en zal ook je remweg langer zijn.

 

Bij een te lage bandenspanning slijten de banden harder. Kan de motor gaan ‘spoorzoeken’ en stijgt het brandstofverbruik aanzienlijk.

 

Lees ook: "De invloed op bandenspanning van een motorband"