(Motor) Banden

brandstofverbruik

Euro 95 € 1,43 Diesel € 0,00 Esso Supreme (95) 1,699
Euro 98 € 0,15 Shell Vpower (97) € 1,689 CNG € 0,085
Competition 102 € 1,795 BP Ultimate (98) 1,699
Blue One 95 € 1,619
LPG € 0,00 Total Exellium (98) 1,689
Login  

Vredestein band met daarnaast het bandenlabel

Het autosalon 2014 in Brussel heeft goed ingezet op groen. Alle merken pakken uit met hybride, CNG en/of elektrische modellen. Veel wordt er gesproken over de uitstoot, de werking en besparing van de auto's. De strategisch geplaatste opstelling met banden blijft echter angstvallig leeg.

Vredestein heeft een keurige opstelling van banden. Naast iedere band, geplaatst op prachtige velgen, staat keurig een fiche met het bandenlabel. Ter vergeefs. De bezoekers van de stand bekijken de banden en de velgen. een enkeling leest de zijkant van de band, maar het label wordt genegeerd. Het is duidelijk dat, ruim een jaar na de introductie, het bandenlabel nog niet echt bij de autoliefhebber aanslaat.

Slechts 2 op 20 kijken naar het label

We vragen 20 mensen of ze de bandenlabels hebben bekeken. Nee, niet een representatief aantal. Maar zouden we een groter aantal bezoekers willen aanspreken, dan zou dat ons bezoek aan de verder drukke salon kosten. 16 van de gevraagde bezoekers geven, met enige twijfel, toe dit niet gedaan te hebben. 2 hebben zelfs geen idee dat de labels naast de banden staan. De overgebleven twee hebben wel naar de gegevens op de labels gekeken maar nemen de gegevens daarvan niet mee in hun beslissing. Als reden, geen interesse. "Mijn band moet goed op de weg liggen" wordt gezegd op een toon die al aangeeft dat de bezoeker niet begrijpt waar we ons druk om maken.

Drukte op het Autosalon, maar slechts weinig interesse voor het bandenlabel

Onderzoek

Het resultaat verbaasd niet heel erg. Rezulteo (een online banden vergelijker) heeft vorig jaar al een onderzoek uitgevoerd naar de bekendheid van het bandenlabel. Ook daar was de uitkomst dat onder een 3402 mensen uit 5 landen, slechts 20% had gehoord van het bandenlabel. Van deze 20% was bij het kiezen van het merk of type het advies van de verkoper het meest doorslaggevend.

Waarom een bandenlabel

De keuze voor de juiste band is van belang voor de geluidsproductie (die ook in de auto doordringt), het brandstofverbruik en wellicht het belangrijkste, de remprestaties op nat wegdek. Maar buiten het feit dat zowel kennis als interesse van het label laag is, is er ook veel commentaar op het bandenlabel. Het label zou onvoldoende informatie geven en de resultaten nauwelijks te vergelijken.

Een band is echter goed voor zo'n 20% van het brandstofverbruik van een auto. Een band met een 'schoner' label zal u, in combinatie met de juiste bandenspanning dus altijd een voordeel in verbruik opleveren.