Donderdag komen de leiders van de Golfstaten in Mekka terug bijeen om te zien of de spanningen in de regio weggenomen kunnen worden. Dat meldt het Financieel Dagblad op haar website.

 

Het is Irak die zich opwerpt om te bemiddelen. Maar het worden waarschijnlijk geen makkelijke gesprekken. Nog voorkort werd Iran ervan beschuldigd opdracht gegeven te hebben voor de drone-aanvallen op twee Saoedische oliepompinstallaties.

Volgends het FD heeft de Iraanse minister van buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, al contact met zijn Iraakse collega Mohammed al-Hakim.

Minister Zarif vertelde ook dat Iran er alles aan doet om de relaties goed te houden. Maar gelijkertijd geeft hij aan dat dit niet inhoud dat Iran zich niet zal verdedigen wanneer er pogingen tot economische of een militaire oorlogsdaden tegen het land worden ondernomen.

Iran heeft eerder sancties opgelegd gekregen van de Verenigde Staten. Hierdoor is de olie-export gestaakt. De spanningen die spelen staan een spoedige oplossing in de weg. De hoeveelheid ruwe olie die Iran kan leveren zou direct een neerwaarts gevolg hebben voor de olieprijs.