Nieuws

brandstofverbruik

Euro 95 € 1,64 Diesel € 1,31 Esso Supreme (95) 1,699
Euro 98 € 1,80 Shell Vpower (97) € 1,689 CNG € 0,085
Competition 102 € 1,795 BP Ultimate (98) 1,699
Blue One 95 € 1,619
LPG € 0,57 Total Exellium (98) 1,689
Login  

Stiekum dromen we er al van. Een auto die helemaal zelf kan rijden. Ford heeft een prototype van de Fusion onthuld. Een auto die precies dat doet.En daarmee gaat ook Ford, mee in de stijd om volledig autonome auto’s in de markt te zetten.

Ford heeft de techniek ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Michigan en State Farm.Een Amerikaanse verzekeraar. Die laatste is daar natuurlijk bij gebaad omdat al die techniek meer en meer ongevallen en dus schade voorkomen.

De plannen blijven niet alleen bij het tonen van een prototype dat zelf kan rijden. Voordat deze wagen in productie moet gaan worden nieuwe ontwikkelingen toegepast zoals driver assist systems en de communicatie tussen auto’s onderling.

Hybride Fusion
De keuze voor de Hybride Fusion is niet opvallend. De Fusion is Ford’s paradepaardje op het gebied van driver assist uitgevoerde modellen. De auto kan al op de juiste rijbaan blijven, de snelheid van de Cruse Control aanpassen en heeft camera, radar en sensoren.

Meer techniek
Om de auto zelf te kunnen laten rijden is deze uitgebreid met een paar conservenblikken op het dak. Hierin huist het LiDAR systeem (Light Detection and Ranging). Daarmee kan de omgeving bekeken worden. Ze maken een 3d-scan van de omgeving. Per seconden worden er 2,5 miljoen scans gemaakt. En zo ‚ziet’ de Fusion alles.

Nog jaren wachten, of niet?
De technieken die nu in deze auto worden getest kunnen al op korter termijn ingezet worden. Schrik niet, maar de Fusion kan zijn data delen met andere Fords. Alles dat deze auto ziet kan worden doorgegeven zodat het systeem al op voorhand weet wat er komen gaat.

Net als andere fabrikanten zal Ford de ontwikkelingen als bouwstenen overbrengen naar andere modellen om zo uiteindelijk een volledig autonome auto aan ons aan te bieden. Volgens het ‘Blueprint for Mobility’, een strategie die Ford heeft uitgezet voor de auto van de toekomst, moet deze in 2025 in de showroom staan.

Zelf rijdende auto’s, hebben een grote toekomst. Zeker wanneer dat in combinatie met elektrische of zoals hier hybride modellen gaat. Autonome auto’s zijn in staat beter te rijden dan wij dat nu doen. Door de informatie die ‚gevangen’ wordt eerder en sneller te kunnen verwerken kan het rijgedrag er op aangepast worden en zal ook het brandstofverbruik aanzienlijk afnemen.

Andere bedrijven die testen met autonome voertuigen zijn de combinatie Stanford University & Audi, Audi zelf, BMW, Nissan, Volvo, Lexus, Tesla, Mercedes, Het Nederlands-Israelische Mobileye en technologiebedrijf Google.