Nieuws

brandstofverbruik

Euro 95 € 1,67 Diesel € 1,39 Esso Supreme (95) 1,699
Euro 98 € 1,80 Shell Vpower (97) € 1,689 CNG € 0,085
Competition 102 € 1,795 BP Ultimate (98) 1,699
Blue One 95 € 1,619
LPG € 0,72 Total Exellium (98) 1,689
Login  
De NEXO is de eerste zelf rijdende waterstofauto in de wereld

Deze week legde drie van Hyundai’s nieuwe waterstofauto NEXO 190 kilometer zelfstandig af. De rit ging over de openbare weg van Seoul naar Pyeongchang. Nooit eerder werd zo een praktijkdemonstratie met een waterstofauto op de openbare weg uitgevoerd.

 

Het zelfstandig rijden werd tegen de maximale snelheidslimieten gedaan. Deze zijn echter niet zo hoog als bij ons. De maximum snelheid werd daardoor beperkt tot 110 km/u.

Een grote stap vooruit is het nagenoeg volledig wegwerken van de camera’s, LIDARs. Hierdoor krijgt de auto een uiterlijk dat overeenkomt met de modellen die we nu in het straatbeeld zien. Geen bolletjes op de auto en geen camera’s aan de body geplakt.

Parcour

Tijdens de reis werd er van baan gewisseld, werden andere auto's ingehaald en door tolpoortjes gereden. Zo laat Hyundai in een persbericht weten.

De test werd uitgevoerd in het 4e niveau van zelfstandig rijden. Er is dan alleen bij slecht weer nog iemand nodig om de auto te besturen. Niveau 5 is de laatste stap. In dat geval is menselijke interactie compleet overbodig.

Prestaties

De NEXO is 10 procent efficiënter dan zijn voorganger, de Hyundai ix35 FCEV. 20 Procent lichter en 30 procent krachtiger. Prestaties die de auto in staat stellen om met de zelfde hoeveelheid waterstof een grotere afstand af te leggen en een grote hoeveelheid aan elektronische apparaten aan te blijven sturen.

Assistant Chat en Wellness Care

Tijdens de rit kan de bestuurder praten tegen de auto. Deze zal de instructies aanhoren en reageren door middel van tekst en beeld. Terwijl de auto aan zijn rit bezig is wordt ook de bestuurder goed in de gaten gehouden. Wanneer de hartslag plotseling te veel verhoogd kan een online visueel overleg met een arts worden geraadpleegd.

Waterstof in de praktijk

Het tanken van waterstof kost u niet meer dan 5 minuten. Niet langer dan u normaal aan de pomp zou staan. Daarmee heeft waterstof een voorsprong op elektrisch rijden. Het nadeel van waterstof is dat de infrastructuur nog niet op punt staat. In 2020 zouden in België 1000 waterstofauto's en 50 waterstofbussen moeten rijden.