Tweet
">
Tweet
">
Nieuws

brandstofverbruik

Euro 95 € 1,30 Diesel € 1,17 Esso Supreme (95) 1,699
Euro 98 € 1,52 Shell Vpower (97) € 1,689 CNG € 0,085
Competition 102 € 1,795 BP Ultimate (98) 1,699
Blue One 95 € 1,619
LPG € 0,54 Total Exellium (98) 1,689
Login  

Vrachtwagens, een doorn in het oog van menig automobilist. Zeker wanneer ze inhalen. Met slechts een paar kilometer per uur kruipen ze het laatste stukje hun voorganger voorbij. Onderzoek toont aan dat het niet anders kan. Ze worden vertraagd.

 

Vrachtauto's rijden vaak kort op elkaar. Ze rijden ook trager dan het overige verkeer. Dat heeft verschillende redenen.

Regelgeving

Ten eerste mag een vrachtwagen in ons land niet harder dan 80 / 90km per uur. Daar wordt streng op gecontroleerd en boetes wegen zwaar op de last van het transportbedrijf. Toch is het bij vrachtwagens niet anders dan bij personenauto's. 80 op de teller van de één is niet gelijk aan 80 van de ander. Kom je dan te kort op je voorganger, dan wíl je inhalen. Veel harder mag je echter niet.

Brandstofverbruik

Het brandstofverbruik van een vrachtwagen is immens vergeleken bij een auto. 1 op 3 gemiddeld laat je nog wel eens nadenken over het gebruik van de rechter voet. Inhalen is een weloverwogen beslissing en daarbij trappen ze niet zomaar het gaspedaal in.

Luchtweerstand

Een vrachtwagen die kort op zijn voorganger rijdt heeft minder luchtweerstand. Dit veranderd wanneer hij gaat inhalen. Vanaf het moment dat de vrachtwagen naar links gaat krijgt hij niet alleen de normale druk op het voorruit, maar ook de luchtdruk die door de voorligger wordt weggeduwd.

Tijdens het inhalen is er een licht voordeel tot de cabines bij elkaar in de buurt komen. Dan krijgt de inhalende vrachtbak pas goed 'de wind van voren'. Hierdoor worden de laatste meters bij het inhalen ook direct de zwaarste.

Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica en aerodynamica, refereert aan een onderzoek van de universiteiten van Eindhoven en Leuven waarbij het effect van aerodynamica voor wielrenners is getest. Aan het FD laat hij desgevraagd weten "Zet de vrachtauto's bijvoorbeeld niet direct naast elkaar, want dan is het erger. Een truck duwt lucht opzij en blaast het vol tegen de voorruit van de ander. Dat verklaart ook deels dat het zo lang duurt als vrachtwagens elkaar inhalen. "

Inhalen duurt bij vrachtwagens dus lang. Langer dan je als automobilist verwacht.

Bron: Brandstofverbruik / FD.nl