Nieuws

brandstofverbruik

Euro 95 € 1,64 Diesel € 1,31 Esso Supreme (95) 1,699
Euro 98 € 1,80 Shell Vpower (97) € 1,689 CNG € 0,085
Competition 102 € 1,795 BP Ultimate (98) 1,699
Blue One 95 € 1,619
LPG € 0,57 Total Exellium (98) 1,689
Login  
Uitlaat van een auto

De nieuwe meetmethode voor uitstoot geeft een hoger verbruik weer. In Nederland leidt dat tot een stevige belastingverhoging en hogere verzekeringspremies. In België veranderd er echter nog niet veel.

Waarom? Een andere manier van belasting heffen voorkomt, voorlopig dan toch, dat ook Belgen de dupe worden van deze aanpassing.

Vanaf 1 september worden alle nieuwe auto’s getest volgens de WLTP methode. Het verbruik wordt daarmee reëler gemeten dan met de ‘oude’ NEDC methode. Het gevolg is dat, zoals iedereen al verwacht, de meetresultaten voor uitstoot van auto’s, naar boven wordt bijgesteld.

20% hoger verbruik

Het resultaat verschilt per auto. Over het algemeen wordt gesteld dat WLTP zowat 20% hogere verbruikscijfers en CO2-waarden laat optekenen.

Belastingen NL v/s BE

Beide landen hebben een eigen manier van belasten. In Nederland is er de BPM. Een absurd hoog bedrag dat bij aanschaf van een nieuwe wagen éénmalig moet worden afgedragen aan de belasting.
Daarbij wordt ook nog een wegenbelasting per kwartaal of per jaar opgelegd.

In België is er de in verkeer stelling van een voertuig. Die wordt iedere keer dat de auto van eigenaar veranderd opnieuw aangerekend. Het bedrag is mede afhankelijk van CO2 uitstoot en de leeftijd van de auto.
Het bedrag is vele malen lager dan de Nederlandse BPM maar komt dan wel bij iedere verkoop terug.
Ook in België wordt nog een wegenbelasting per jaar opgelegd. In beide landen is die mede in functie van de CO2 uitstoot.

EU advies: Geen zwaardere belastingdruk

Doordat beide landen hebben gekozen voor een belasting die rust op de uitstoot van CO2, heeft een nieuw meetresultaat gevolgen voor de te betalen belastingen.

De Europese Commissie schreef in haar aanbeveling dat de hogere gemeten CO2-uitstoot als gevolg van de WLTP geen zwaardere belastingdruk in de hand mag werken.

In Nederland worden die voor nieuwe wagens vanaf 1 september 2018 toch volledig doorgerekend. Maar,.. eenmaal doorbijten en je bent er vanaf.

In België zou dat echter veel grotere gevolgen hebben. Als de (bij iedere verkoop geldende) inverkeersstelling voor een auto veel zou hoger zijn dan voor het zelfde model van een maand eerder, willen nog maar weinig mensen een nieuw auto. De door de overheid voorgenomen vergroening zou zware vertraging oplopen.

Volgens brancheorganisatie Febiac is er een omrekeningsmodule voorzien om de WLTP-waarden om te zetten in geëxtrapoleerde NEDC waarden. Zo blijven de belastingen vergelijkbaar met de iets oudere modellen.

Zowel de Vlaamse als de federale minister van Financiën hebben aan SDworx, gespecialiseerd in sociale wetgeving bevestigd dat alles voorlopig bij het oude blijft. Toch zijn we er zeker van dat fiscale ‘aanpassingen’ op den duur niet zullen uitblijven.

Maar voorlopig zal er voor de Belgische belastingbetaler niet veel veranderen.

Bronnen: SDworx, Febiac, eufin.nl, autogids.be

Lees ook: Wat is de WLTP
Lees ook: Nederlanders betalen tot 2x zo veel voor de aanschaf van een auto