Euro 95 € 1,93 Diesel € 1,74 Esso Supreme (95) 2,075
Euro 98 € 2,15 Shell Vpower (97) € 2,072 CNG € 3,599
BP Ultimate (98) 2,313
Blue One 95 € 2,109
LPG € 0,80 Total Excellium (98) 2,369

Jaknikker Dark

Ze hebben er lang over gedaan. Maar vandaag is er dan toch een accoord bij de OPEC gekomen om de olieproductie te verlagen. Door het verlagen van de productie komt er minder voorraad bij. Dat laatste resulteert altijd in hogere brandstofprijzen.

We hebben er lang van kunnen genieten. Verschillende OPEC-landen bleven sinds 2008 maar olie oppompen om hun marktaandeel te behouden. Daardoor was er een overschot aan ruwe olie en bleef de prijs van brandstof relatief laag. Afgelopen week kwamen er nog berichten naar buiten dat ze er maar niet uit kwamen. Maar vandaag kwam er dan toch een bslissing naar buiten. De productie wordt vanaf januari teruggeschroeft met 1,2 miljoen vaten per dag.

 

Het oppompen van te grote hoeveelheden olie werd gedaan om geen marktaandeel te verliezen ten opzichte van de Verenigde Staten en Rusland die de afgelopen jaren meer konden produceren. Het gevolg was echter dat de prijs van ruwe olie verschillende keren een vrije val maakte waardoor de prijs van een vat ruwe olie tot 100 USD daalde. Hierdoor kwamen verschillende olieproducerende landen in financiele problemen.

 

Eerder dit jaar wilden een aantal landen de productie al beperken om tot hogere prijzen te komen. Maar Iran, dat sinds kort zijn productie weer mocht opvoeren, wilde in eerste instantie niets weten van het beperken van de productie.

 

Prijs aan de pomp

Dat de prijzen aan de pomp gaan stijgen is zeker. Hoeveel valt te bezien. De prijs van ruwe olie is slechts een klein deel van brandstofprijs. Toch is het bekent dat na dit soort berichten prijzen aan de pomp relatief snel worden opgevoerd. Zo steeg de prijs 29 september al bij de geruchten van een productiebeperking.

 

Doordat accijnzen bij de daling van de benzineprijs door de overheid zijn verhoogd kan bij een verder prijsstijging van de ruwe olie zelfs boven het record van maart 2013. Shell rekende in Nederland toen bijna 1,87 per liter euro95

 

Lees ook: Wie heeft er iets aan een lage olieprijs

 

Bereken hier de accijns die u betaald in Belgë

Bereken hier de accijns die u betaald in Nederland

 

Pin It

Back To Top