Nieuws

brandstofverbruik

Euro 95 € 1,61 Diesel € 1,27 Esso Supreme (95) 1,699
Euro 98 € 1,76 Shell Vpower (97) € 1,689 CNG € 0,085
Competition 102 € 1,795 BP Ultimate (98) 1,699
Blue One 95 € 1,619
LPG € 0,61 Total Exellium (98) 1,689
Login  

JaKnikker

De ruwe olieprijzen schommelen. Maar bij iedere schommeling eindigt ze lager. Daardoor hebben we opnieuw een record. Sinds 2009 is de prijs van een vat ruwe Brentolie niet zo laag geweest. Maar er zijn er niet veel die er van profiteren. Of wel?

De prijs van een vat ruwe Brent olie bedraagt vandaag iets boven 57 dollar. Dat terwijl men voor die zelfde 159 liter vorig jaar nog boven de 110 euro betaalde. De olieprijs heeft dus een vrije val gemaakt. Aan de pomp geeft dat een meevaller, maar daar niet alleen.

De Importlanden

Heel wat landen in Europa zijn grootafnemer van het zwarte goud. Landen kunnen dus goed profiteren van een lage importprijs van brandstoffen. Zeker wanneer de lage prijzen langer aanhouden levert dat een voordeel op.

De Economie

Een lage brandstofprijs is altijd goed geweest voor de economie. Goederen worden goedkoper en door een lagere brandstofprijs hebben mensen meer te besteden.

De Belastingen voor Accijns

Een lagere prijs heeft tot gevolg dat er meer brandstof verkocht wordt. De accijnzen zijn vaste bedragen op een liter brandstof. Meer brandstof verkopen geeft dus een grotere inkomsten voor de schatkist.

 

Bereken hier de accijns die u betaald in Belgë

Bereken hier de accijns die u betaald in Nederland

 

Transportbedrijven

Ook transportbedrijven zijn natuurlijk grootafnemer van voornamelijk diesel. Gezien de brandstofprijs daalt kunnen er meer kilometers afgelegd worden voor het zelfde geld.

U en ik

Inderdaad, aan de pomp is de prijs lager. En ondanks dat de accijns + btw de prijs altijd te hoog zal houden, scheelt het toch tientallen euro's op een volledige tankbeurt met de auto.

 

Niet iedereen is blij

Natuurlijk is het omgekeerde ook waar. Daar waar de prijzen dalen, hebben er mensen/bedrijven/organisaties minder inkomsten. Raffineerderijen bijvoorbeeld. Maar ook hier de belastingdienst. Meer specifiek de afdeling BTW. Die rekenen de 21% zowel over de kale brandstofprijs als over de accijns. Een lagere brandstofprijs geeft dus ook lagere BTW inkomsten.

Tegenover ons import voordeel, staat natuurlijk het Export nadeel. Landen die de olie aan ons verkopen zijn slecht uit. Een halvering van de ruwe olieprijs doet sommige landen zoveel pijn dat ze de begroting niet meer kunnen halen.

 

Prijs van Ruwe olie blijft laag

Voorlopig is de verwachting dat de prijs van ruwe olie laag zal blijven. Veel landen, waaronder China, Canada, Irak, Brazilië en Rusland hebben als antwoord op de winning van schalieolie in de VS hun productie laten toenemen. Hierdoor blijft er een groot aanbod van olie. Dat drukt de prijs.

Daarbij was de verwachting dat de opkomende economieën meer zouden afnemen. En die verwachtingen blijven sterk achter. Ook dat is een reden van het overaanbod. En dan is er natuurlijk de aloude OPEC die nog altijd niet van plan is om zijn productie af te remmen.

Met zo veel olie voorhanden lijkt het er op dat we aan de pomp nog wel even kunnen blijven genieten van een dalende olieprijs.