Nieuws

brandstofverbruik

Euro 95 € 1,67 Diesel € 1,39 Esso Supreme (95) 1,699
Euro 98 € 1,80 Shell Vpower (97) € 1,689 CNG € 0,085
Competition 102 € 1,795 BP Ultimate (98) 1,699
Blue One 95 € 1,619
LPG € 0,72 Total Exellium (98) 1,689
Login  
Weergave van de nieuwe labels voor brandstoffen

Vanaf 12 oktober dit jaar zal met de nieuwe brandstofetikettering duidelijk worden gemaakt welke typen brandstoffen er in een tankstation aanwezig zijn.

Vanaf november dit jaar gaan deze labels vermeld worden aan het tankstation. Omdat de diversiteit aan brandstoffen in grote mate toeneemt is het voor de klant moeilijk om in te schatten of de juiste brandstof getankt wordt. De nieuwe EN 16942 is ontwikkeld om hier meer duidelijkheid in te brengen.

Het brandstof identificatie label wordt verplicht dicht bij het brandstofpistool geplaatst om de automobilist goed te informeren over het type brandstof dat er wordt getankt. Bij nieuwe auto's, motoren en brommers, bestelwagens, vrachtwagens, bussen en touringcars worden deze labels ook vermeld. Dit om te helpen voorkomen dat mensen 'verkeerd tanken'.

De labels hebben verschillende basisvormen. Rond voor de benzines, vierkant voor diesels en ruitvormig voor gassen. Vanaf 12 oktober zijn deze stickers verplicht voorzien.

De nieuwe labels vermelden de brandstoffen:

Benzines

E5, E10 en E85 voor benzines. (Geen 102)

Es

Diesel

B7, B10 B20 B30 en XTL voor diesel

Bs

Gas

CNG, H2 LNG en LPG voor gasvormige brandstoffen.

Gas

Bij de benzines staat het getal voor de toevoeging van het biocomponent in de brandstof. Eigenaren van oudere auto's of motoren moeten eerst nagaan of het gebruik van benzine met een hoger getal dan 5 geen schade aan hun voertuig kan doen.

Vanaf 2019 zouden alle benzinestations ook minimaal E10 aanbieden. Voor voertuigen die deze brandstof niet kunnen tanken en in het geval er geen E5 (Super95 / Euro95) beschikbaar is, is het aan te raden om over te schakelen op Super98.

Ook bij diesel staat het getal voor de toevoeging van het biocomponent in de brandstof.

Synthetische diesel

XTL is paraffinische synthetische diesel geheel vervaardigd van aardgas, plantaardige oliën of dierlijke vetten of met waterstof behandelde plantaardige olie. Welke producten en welk procedé is gebruikt om deze diesel te vervaardigen in niet aan het label te zien. Er zijn te veel mogelijkheden om synthetische diesel te maken.

Er bestaan ook andere synthetische brandstoffen zoals benzines, waterstofgas en lpg. Het is dus mogelijk dat in de toekomst ook in de andere categorieën XTL wordt toegevoegd.

Aan de binnenkant van de tankklep van uw (nieuwe) voertuig, gaat u dus de zelfde etiketering tegen komen. Zo wordt het en heel Europa herkenbaar wat er getankt moet worden.

 Voorbeeld Brandstofetiket E95 Benzine

Bron: fuel-identifiers.eu