E10 € 1,510 Super 98 € 1,732
LPG € 0,649 Diesel B7 € 1,654
CNG € 1,5047 AdBlue € 0,816

Laadpalen

Vlaams minister-president Geert Bourgeois gaf gisteren in zijn septemberverklaring aan dat er geïnvesteerd gaat worden in de vergroening van het Vlaamse wagenpark. Een vergroening die niet alléén voortkomt uit kostenverhoging van de dieselrijder, maar ook in het geven van incentives voor Zero Emissie auto's.

 

Vanaf 2016 komen er éénmalige subsidies voor auto's die geen uitstoot hebben. We hebben het dan over geheel elektrisch aangedreven voertuigen, ook wel EV's genoemd en over auto's die rijden op waterstof. Voor volgend jaar (2016) kan de incentive oplopen tot 5.000 euro. Per jaar zal dit maximum beperkt worden tot 4.000 euro in 2017, 3.000 euro in 2018 en 2.000 euro in 2019.

Infrastructuur

In 2020 moeten er 100.000 milieuvriendelijke wagens rondrijden op de Vlaamse wegen. Om dit te bewerkstelligen moet er stevig geïnvesteerd worden in een goede tank- en laadinfrastructuur.

LadpistoolVergroening

De fiscaliteit zal worden ingezet om de vergroening te bewerkstelligen. Bedoeling is om via een hervorming van de verkeersbelastingen het gebruik van vervuilende dieselwagens te ontmoedigen en de aankoop van wagens met weinig of geen uitstoot te stimuleren, zo liet minister van Financiën Annemie Turtelboom maandag weten.

Geld van de dieselrijders

Hoe e.e.a er uit zal gaan zien is nog niet geheel duidelijk. De volledige uitwerking zal de komende weken worden gedaan. De investeringen moeten bekostigd gaan worden door een hogere belasting op zowel de wegenbelasting als hogere accijnzen op dieselbrandstoffen. Dit ontmoedigingsbeleid zal er enerzijds toe leiden dat er minder diesels verkocht gaan worden en anderzijds dat het huidige dieselwagenpark bijdraagt aan het dekken van de kosten.

Niet voor Leaserijders

Bedrijfsvoertuigen die als leaseauto worden aangeschaft kunnen geen gebruik maken van de incentives. Annemie Turtelboom laat in 'De Ochtend' op Radio 1 weten dat het niet meer dan logisch is dat leaseauto's uitgesloten zijn van de kortingen op de aanschaf van een zero emission auto. Deze wagens krijgen al een fiscaal voordeel en om deze bijkomende korting mogelijk te maken is een samenwerkingsakkoord Brussel en Wallonië nodig. "Er is geen bereidheid bij Wallonië om dat te tekenen".

De komende weken zal na uitwerking van de hervorming blijken in hoeverre dit van invloed gaat zijn op de totaalkosten van de huidige privé dieselauto's.

 

Lees ook : Hoe ver kan een elektrische auto rijden

Bekijk hier alle oplaadpunten

Pin It

Back To Top